קו חם להורה ולמתבגר
בכל שאלה והתלבטות

דליה   054-4794494
נורית  054-4741247

       צרו קשר


שם:       

טלפון:    

מייל:      

                   
    משבר הגירושין

גירושין מהווים אירוע לחץ לגבי ילדים ומבוגרים המעורבים בהם. על פי מחקרים, משבר גירושין נחשב כאירוע משברי שני לאחר פטירת בן זוג, במידת היותו יוצר לחץ ובמשך הזמן הנדרש להתמודדות. בדומה לפטירת בן זוג, גירושין הוא אירוע יוצר לחץ הכרוך בשינוי דרסטי ודורש הסתגלות, תהליך הנמשך, על פי הספרות, בין 3 ל 5 שנים.

תהליך הגירושין מורכב משלושה שלבים ביחסים המשפחתיים:

  1. המשבר הראשוני – מתחיל בהחלטה להיפרד ובתחילת ההליך המשפטי ונמשך מס' חודשים עד למשך שנה ואף מעבר לכך. הוא מאופיין ברמת לחץ גבוהה העלולה לכלול תחושות של בדידות, דיכאון, דימוי עצמי נמוך וכישלון.

    תחושות אלו יכולות לנבוע גם בגלל שההחלטה להתגרש בדרך כלל היא לא הדדית. ילדים בשלב זה חווים התנהגויות שונות וחריגות אצל הוריהם, ללא ידיעה שהתנהגויות אלו הינן זמניות. לילדים יש קושי להבין את עוצמת תגובת המבוגר דבר שעלול להוביל אותם לתחושה של חוסר שליטה וחוסר אונים.

  2. שלב הביניים – שלב זה נמשך מס' שנים, בו נוצרים תפקידים חדשים וחלים שינויים באורחות החיים של המבוגרים והילדים, הדורשים הסתגלות מכאיבה.

  3. שלב האיזון מחדש – שלב המאפשר התארגנות המשפחה מחדש, הכולל התייצבות היחסים והתפקידים במשפחה ועריכת שינויים נוספים בהתאם לצורך

התנסות הילד בגירושין שני האירועים בעלי הלחץ המרבי בתהליך הגירושין לגבי ילדים הם: קבלת המידע לגבי הגירושין ועזיבת אחד ההורים את הבית. המצוקה, הכעס והדיכאון של ההורים משפיעים על הילדים, יש ירידה בדאגה לילד והילד לא מוגן מאירועים חמורים ואף אלימים.

השלב ההתפתחותי של הילד הוא הגורם החשוב ביותר המשפיע על אופן התגובה, הצרכים והציפיות של הילד מהוריו, תפיסתו את המצוקה והיכולת ההגנתית שלו.

מחקרים מראים חלוקה ל -4 קבוצות גיל:

  1. הגיל הרך (0-6) - גיל בו הילדים מגיבים בהתנהגות רגרסיבית, חרדים מנטישה על ידי שני ההורים, חשים אחראים לגירושין, חוששים מכל פרידה במהלך סדר יום רגיל ומפתחים הפרעות שינה. הילד מגיב בבכי, חוסר שקט ותוקפנות.

  2. ילדים בגילאים 6-9 - יגיבו בדיכאון מסוים, יהיו מוטרדים מעזיבת ההורה את הבית, יתאבלו ויצפו לחזרתו. כמו כן הם יחששו מתחליף ויחושו את העזיבה כדחייה. כמחצית מהם ירדו בלימודים ויחסיהם עם בני גילם ייפגעו.

  3. ילדים בגילאים 9-12 - יאשימו הורה אחד בגירושין כאשר ההורה השני ייתפס בעיניהם כקורבן. לחילופין, הם יחושו ויביעו כעס כלפי שני ההורים הם יהיו ערים לניסיונות ההורים ליצור מערכות יחסים אחרות ולהתנהגותם המינית, אותה הם ימצאו מגרה ומערערת כאחד. בנוסף, הם עלולים לפתח סימפטומים סומאטיים (כאבי גוף שאין להם הסבר פיזי).

  4. מתבגרים (12-18) - חווים זעם ומגיבים בתופעות התנהגותיות שונות. התנהגותיות אלו עלולות לסכן אותם כמו שתייה לשוכרה, התנהגות תוקפנית כלפי הסביבה עוד.

הארכת המאבקים והימשכותם של מצבי חוסר הוודאות ביחס לעתיד, מקשה על הסתגלות המבוגרים והקטינים כאחד. דבר זה מגביר את הפנטזיה הסמויה או הגלויה של מרבית הקטינים לחזרת ההורים להתגורר ביחד כמשפחה שלמה. במצב זה, התערבות ישירה עם בני הזוג הנמצאים במשבר הגירושין באמצעות גישור היא הכרחית.

מניסיוני הקליני, כמגשרת ופקידת סעד לסדרי דין, יש צורך להתייחס לאובדן שחווה האדם במשבר הגירושין, על מנת שיוכל לחיות חיים מלאים יותר. כך יוכל גם להבין את צרכיו ההתפתחותיים של ילדיו דווקא בנסיבות החיים המשתנות סביב אובדן המשפחה השלמה.


כתבה: דליה בן עמי

מתוך: אוגדן של פקידי הסעד לחוק הסעד סדרי דין, משרד העבודה והרווחה, האגף לשירותים אישיים וחברתיים, השירות לרווחת הפרט והמשפחה.